SAAHA  2024


︎ ︎


Skomakerstuen

_

date:        2016

status:   completed February 2020

type:       visitor centre

client:    Fløbanen as
coll:        Utmark as
Med sitt forslag «Avstikker» har SAAHA vunnet den åpne konkurransen om utforming av varmestue ved Skomakerdiket på Fløyen i Bergen.

Varmestuen skal være en gave til byen og har som mål å ytterligere å aktivisere dette området for byens befolkning og å legge til rette for utstrakt turliv og naturopplevelser utenfor det nære Fløyen-området. Skomakerdiket ligger ca. 10 min. gange fra Fløibanens øvre stasjon.

Fløibanen går fra Bergen sentrum til et av byens 7 omringende fjell; Fløyen. Banen til Fløyen er i dag den mest besøkte turistattraksjon på Vestlandet, og Norges femte største i antall besøkende. Banen har vært i drift helt siden 1918 og vil ha ca. 1,6 millioner påstigninger i 2016.

Prosjektet skal tilrettelegge for friluftsliv til barn, skoleungdom, voksne turgåere og turister ved å tilrettelegge fasiliteter utenfor det nære Fløyen-området.
«Avstikker» legger seg som en forlengelse av grusveien i dens omkransning av Skomakerdiket, og skaper samtidig en forlengelse av den eksisterende plassen i møtet med bekk og sti, og fungerer som et naturlig stopp i ferden videre inn mot Brushytten.

Vinnerforslaget ønsker i størst mulig grad å gripe om de kvaliteter som allerede finnes i den omkringliggende natur, med Skomakerdiket som utgangspunkt for dens plassering. Bygget i seg selv blir en attraksjon og et mål for turgåere.

Vi gleder oss til å videreutvikle konkurranseforslaget i samarbeid med oppdragsgiver Fløyen AS og brukere.